Om

Här visas rysk konst med tonvikt på måleri men från alla epoker utom möjligen den som kallas samtidskonsten. Kommentarerna är amatörens och reflekterar 1 1/4 termins universitetsstudier i konstvetenskap samt ostrukturerat och planlöst bläddrande i böcker, vandrande på museer, och surfande på nätet. Internet är ett förträffligt verktyg för självstudier i konsthistoria, men kunde inte folk vara mera noga med att ge information om proveniens när de lägger ut bilder? Jag presenterar all information jag kan hitta om varje bild, men är tacksam för kompletteringar.

Den avgörande impulsen till detta hobbyprojekt gav ett besök på Ryska museet i St. Petersburg sommaren 2014.

2 kommentarer

  1. Kristina Sandström
    Skriven 2 april, 2022 11:43 | Permalänk | Svara

    Hej!

    Jag ser inte någonstans vad du heter, men hittade denna sida när jag googlade på ”rysk konstnär akvarell djurmotiv”. Jag har 6 akvareller inköpta av min far (dog 1975) i antingen Leningrad eller Moskva på 60- eller 70-talet. Jag ser ingen signatur på bilderna, men på baksidan är alla stämplade med stämplar som blekts. Man kan dessvärre inte se vad det står.

    Det vore roligt att veta om du känner igen konstnären. Om inte, så kanske du känner till ngn som skulle kunna känna igen honom eller henne?

    Jag mejlar gärna foton.

    Vänliga hälsningar
    Kristina

    PS Min far hade ett stort intresse av Ryssland, rysk historia och kultur och talade flytande ryska. Jag vet inte bakgrunden till intresset. Han dog när jag var liten. DS

    Gilla

    • Skriven 2 april, 2022 13:35 | Permalänk | Svara

      Hej Kristina!

      Jag är inte egentligen expert på rysk konst utan ren amatör och hobbyforskare och har lärt mig det jag kan genom informationssök till dessa bloggposter. Men om du vill kan du lägga ut bilderna (och kanske stämplarna) på en image host och länka här i en kommentar. Det kan ju hända att jag känner igen stilen, eller kanske någon annan som läser bloggen gör det.

      Dessvärre föredrar jag att vara anonym och undviker emailkorrespondens, även i förhållande till privatpersoner, då Ryssland är så väldigt kontroversiellt, särskilt idag. Det går säkert att ta reda på vem jag är om man forskar ordentligt i saken, men det är inte viktigt, jag är inte en offentlig person.

      Bästa hälsningar
      fragmentarius

      Gilla

Lämna en kommentar